Redevelopment secures the habfurt school site

Redevelopment secures the habfurt school site

Around 25 million euros will be invested in the heinrich-thein vocational school in habfurt to make the building fit for the future. Now the official start of construction has been celebrated. Instead of the usual symbolic groundbreaking ceremony, district administrator wilhelm schneider (CSU) and school principal heidrun gortler unveiled the building plaque on hofheimer strabe.

"We want to provide our young people and teachers with the best possible conditions for successful learning and offer them a high-quality, modern and attractive educational facility that is close to home, said district administrator schneider and emphasized that the renovation largely affects the core components, i.E. The buildings that were constructed at the end of the 1960s.

A long lead time with many coordination processes were necessary for the project. The problem, according to the district administrator, was that the space program originally approved in 2014 was based on a new building and not a general renovation. Neither the existing building structure nor the actually required flat areas were taken into account here. Subsequent negotiations with the government of lower franconia (wurzburg) led to a completely new space program. Instead of the originally planned 4268 square meters, 5384 square meters have now been recognized as eligible.

As a result, 21.44 million euros of an estimated total of around 25 million euros are now recognized by the government as eligible costs. Very intensive and successful negotiations were held with the government of lower franconia with regard to the building permit. "We were able to achieve a funding rate of 77 percent, so that our own contribution amounts to around 8.5 million euros", schneider explained the result of the negotiations. Since the end of november, the premature start of the acceptance procedure has been completed, so that the official building permit has been issued by the government of lower franconia.

The general refurbishment of the heinrich-thein vocational school is being carried out in four construction phases. The execution of the first construction phase with the construction of the heating center and the supply and disposal facilities has already been largely completed (the work was possible in advance). In the course of the execution of the first construction phase, the D-building (former construction hall) and a part of the B-building (workshops) were converted for interim purposes, so that no class containers have to be set up for the relocation of schoolchildren. The dismantling and demolition work on the interior of parts C (housekeeping) and E (former break sales and the auditorium) will be completed by the end of the year. The following trades will subsequently begin their work. The second phase of construction is expected to be completed by october 2020. The construction of the third phase (main building) and the fourth phase (workshops) will follow immediately, so that overall completion is scheduled for 2024.

Schneider praised the consistently good cooperation with the architecture firm baur consult and the school’s director heidrun gortler and her deputy jochen bruggemann. The team also approached its neighbors at an early stage and sought dialogue. The district administrator thanked the residents for their understanding of the inconvenience caused by tree removals and promised to find quick solutions if any problems should arise.

Deputy principal jochen bruggemann described the refurbishment as an important milestone for the entire district, because without a well-functioning vocational school in a modern building with forward-looking technology, the young inhabitants of the district would have to travel to the surrounding centers for vocational training. This should not be allowed to happen because, in his opinion, it is particularly important for rural areas to be able to provide state-of-the-art education close to home.

The general renovation now offers the opportunity to restructure the existing school so that the fragmentation of departments that has developed over the years can be eliminated. The routes for teachers and students will be shortened, which will increase the effectiveness of the lessons and prevent them from having to go to other parts of the building in adverse weather conditions. A new room layout makes it possible to use new and modern forms of teaching; several 95-square-meter integrated subject classrooms are now being created, giving students the opportunity to put into practice what they have just learned in the same room.